Edgar Smets

Alle info over onze ex-spelers
Gebruikersavatar
Krisaias
Berichten: 756
Lid geworden op: 06 Okt 2010, 21:39

Edgar Smets

Berichtdoor Krisaias » 15 Mar 2015, 16:11

Net na de grote reünie van ex-STVV-spelers bij de vorige thuismatch, konden we dit weekend in de overlijdensberichten in HBvL lezen dat er helaas weer een ex-Kanarie minder is onder ons. Edgar Smets overleed op 79 jarige leeftijd. Allereerst mijn deelneming aan de familie van Edgar.

Deze wellicht minder gekende speler maakte deel uit van de Kanarieploeg die voor het eerst naar eerste nationale promoveerde in het seizoen 1956-1957 en pikte ook nog 4 matchen mee in eerste tijdens het debuutseizoen van S.T.V.V. op het hoogste niveau.

In zijn overlijdensbericht staat te lezen dat Edgar ook nog inspecteur van politie geweest is.

Iemand van de forumgangers die iets meer weet te vertellen over Edgar en zijn periode bij S.T.V.V. ? Since 54, een kolfje naar uw hand ?

"Chairmen come and go, boards come and go, but the fans remain. They are the one true constant. I've just been a custodian of the Club" - Eddie Thompson + , Dundee United

Gebruikersavatar
Since '54
Berichten: 3751
Lid geworden op: 04 Okt 2010, 17:59
Locatie: Sint-Truiden

Re: Edgar Smets

Berichtdoor Since '54 » 15 Mar 2015, 17:27

Edgard Smets werd geboren te Sint-Truiden op 8 mei 1936. Hij speelde van in zijn prille jeugd bij STVV en doorliep alle jeugdreeksen. Na de junioren werd hij bij de bij de STVV-reserven ingedeeld en speelde zijn eerste wedstrijd in de 1ste ploeg in het seizoen 1953-1954 en dit op 18-jarige leeftijd. STVV speelde in die periode nog in 2de klasse, dus nog voor de eerste promotie naar 1ste klasse. Hij verzeilde opnieuw naar de reserven waar hij vaste waarde was maar STVV had in die tijd een sterk fanionteam zodat doorstoten naar de 1ste ploeg een huzarenstuk was.
Edgard was technisch niet slecht en behoorde de jaren nadien tot de 'eerste reserven' voor de eerste ploeg. Er waren in die tijd geen vervangingen mogelijk.
Toine Polleunis, die in het seizoen 1956-1957 nog steeds vaste waarde was, kampte met zijn leeftijd en met allerhande blessures zodat Edgard Smets in de topmatch Waterschei-STVV in de ploeg werd gezet. Hij speelde in André Dumont 'inside rechts' en dit was ook zijn enige oproeping voor het fanionteam in het superseizoen waarbij STVV in Waterschei met 1-3 ging winnen, tweede uitkwam, en na Waterschei en dan ook de promotie afdwong ten koste van Lyra. In Waterschei (ik was er bij) scoorde Franske Vermeulen, Jean (de Witte) Sterken en Toine Leenders.
Het eerste seizoen in 1ste klasse heeft Edgard nog slechts één wedstrijd in de 1ste ploeg gespeeld maar was hij wel vaste man bij de STVV-reserven.
Enkele jaren later tekende Edgard voor Kumtich (Provinciale Brabant) en tussendoor was hij ook de spil van de Sint-Truidense politieploeg die jaarlijks een aantal tornooien tussen Limburgse en Brabantse politie- en rijkswachtploegen speelden.
Hij ruste in vrede.Terug naar “De ex-STVV'ers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten