STVV in VM

Een krantenartikel gelezen? Een reportage in een magazine of op tv?
Gebruikersavatar
Jacques
Berichten: 5750
Lid geworden op: 10 okt 2010, 14:09

Re: STVV in VM

Bericht door Jacques » 05 feb 2021, 13:18

Achteraf gezien wat een geluk dat Hollerbach er absoluut Wallenborn bij wou en dat Delorge stevig op die stoel zit. Soms moeten de omstandigheden ook een beetje meezitten. Hollerbach zelf zit intussen nog altijd zonder club. Als je te gulzig bent...

"We zijn ver van huis en van de oorspronkelijke bedoeling van voetbal ... als zo weinig mogelijk investeren en zoveel mogelijk profiteren de trend wordt." Hans Vandeweghe

Esteeveevee
Berichten: 252
Lid geworden op: 14 sep 2015, 07:53

Re: STVV in VM

Bericht door Esteeveevee » 05 feb 2021, 13:33

Mooi verhaal.

Als de fans toegelaten waren waren we met honderden in Oostende.


valentin.leyssen
Berichten: 2
Lid geworden op: 28 jul 2015, 15:02

Re: STVV in VM

Bericht door valentin.leyssen » 05 feb 2021, 15:17

@Jacques bedankt om de tekst te plaatsen.

Verstuurd vanaf mijn Lenovo TB2-X30F met TapatalkGebruikersavatar
Brusselmans
Berichten: 3117
Lid geworden op: 22 okt 2010, 22:19

Re: STVV in VM

Bericht door Brusselmans » 05 feb 2021, 16:23

Jacques schreef:
05 feb 2021, 13:16
Een conflictmoment met Mmaee zet iedereen op scherp.
:heil: :heil: :heil: :heil: :heil:
Dankuwel om ons te redden !
Waar zijn de kritiekspuiers nu allemaal ?

Samy Samy Samy :heil: :heil: :heil:


Jones
Berichten: 1768
Lid geworden op: 19 dec 2015, 20:32

Re: STVV in VM

Bericht door Jones » 05 feb 2021, 16:36

valentin.leyssen schreef:
05 feb 2021, 15:17
@Jacques bedankt om de tekst te plaatsen.

Verstuurd vanaf mijn Lenovo TB2-X30F met Tapatalk
Jij bedankt om het te delen Valentin


STVVninof
Berichten: 430
Lid geworden op: 18 jan 2011, 10:41

Re: STVV in VM

Bericht door STVVninof » 13 feb 2021, 14:01

Ziet er iemand zitten om het artikel van Reza in hbvl te posten aub?


STimVV
Berichten: 1994
Lid geworden op: 23 okt 2010, 13:34

Re: STVV in VM

Bericht door STimVV » 13 feb 2021, 15:06

STVVninof schreef:
13 feb 2021, 14:01
Ziet er iemand zitten om het artikel van Reza in hbvl te posten aub?
https://www.hbvl.be/cnt/dmf20210212_98354587


Reza Ghoochannejhad heeft maar van één ding spijt: zijn vertrek bij STVV

Kent u Reza nog? Reza Ghoochannejhad, de Iraniër van wie we de naam amper konden uitspreken toen Guido Brepoels zijn goudhaantje een decennium geleden voorstelde op Stayen. Intussen versleet Reza 14 (!) profclubs, eind januari liet hij nog eens van zich spreken na een hattrick bij PEC Zwolle. “Ik heb maar van één ding spijt: de manier waarop ik in Sint-Truiden vertrokken ben.”

Een mens wordt spontaan goed gezind van een telefoontje met Reza Ghoochannejhad. Nou ja, telefoontje. Een uur lang ouwehoeren, zoals hij dat als een echte (halve) Nederlander bestempelt. “Nederlander? Ik pas meteen mijn ‘g’ en mijn ‘r’ aan als ik met jou spreek, man! Ik kan het nog!”

LEES OOK. Ex-spits van STVV en Standard dolt met hattrick tegen Belgen van Willem II

De intussen 33-jarige pocketspits werd in 2011 op aandringen van Guido Brepoels weggehaald bij SC Cambuur. Het bewuste seizoen waarin Brepoels na vijf speeldagen ontslagen werd en opgevolgd werd door Franky Van der Elst. Ondanks een topjaar van Reza degradeerde STVV. Brepoels werd teruggehaald, maar Reza was het jaar nadien niet meer Reza. Hij tekende voor Standard, zou nog een half seizoen op uitleenbasis tekenen voor STVV, maar de chemie tussen de Iraniër en de Kanaries was gebroken. “Ik ben nu 33, had clubs over de hele wereld en speelde twee WK’s, maar STVV was één van de leukste periodes, ondanks die sportieve domper ”, aldus Reza. “Zoveel warme, leuke mensen. Ik zeg dit niet omdat jullie mij nu bellen, maar ik meen dit uit de grond van mijn hart. Ik voel me nog altijd slecht bij de manier waarop ik toen mee een transfer geforceerd heb naar Standard. Als ik die klok kon terugdraaien… Nu bezorgt het me zelfs een gevoel van schaamte.”

STVV kende een dramatisch eerste seizoen op kunstgras met meteen een degradatie. Toch verkeerde jij in een bloedvorm.

“Guido Brepoels was geen José Mourinho, maar wel een heel goede coach, hoor. En bovenop een steengoed mens”
Reza Ghoochannejhad

“Omdat alles om me heen klopte. Ik had meteen een goeie voorbereiding achter de rug, had een band met de supporters woonde er graag. Is Luc Withofs nog verbonden aan de club? Nee? Zonde, man! Ik heb uren met hem liggen ouwehoeren in dat Grand Café. Ik heb daar enorm van het menselijke aspect genoten. Het deed me presteren op het veld bij het warme STVV.”

Je betreurt de manier waarop je bij STVV vertrok. Maar de stap naar het grotere Standard was logisch, toch?

“Maar niet de manier waarop. Niet hoe ik zelf mee de transfer forceerde. Ik was toen een pak jonger en was gevoelig voor wat managers me vertelden. Dat zou me op deze leeftijd toch niet meer zo overkomen. Standard bleek ook meteen een mismatch.”

Bij STVV had je een goede band met Guido Brepoels. Hij coacht nu de dames van KRC Genk.

“Guido in het damesvoetbal? Nou ja… Guido was geen José Mourinho, maar wel een heel goede coach, hoor. En bovenop een steengoed mens. Hij sprak altijd over Reza die zijn dikke kont moest gebruiken.”

Een echte clubman kan je jezelf niet noemen. Je zat al bij veertien clubs, je jeugdploegen zelfs niet meegeteld.


“Ik heb nog altijd mijn zwak voor muziek. De viool ligt tegenwoordig wel veilig opgeborgen. Mijn zoontje vraagt alle aandacht”
Reza Ghoochannejhad


“Ik ben zelf de tel kwijt intussen. Ik ben wel overal ter wereld geweest: in het Midden-Oosten, Australië, .... Ik kijk met plezier terug naar bijna alle avonturen. Ik speelde twee WK’s met Iran, toch het allerhoogste.”

Eind januari deed je nog eens van je spreken in Nederland. Een zuivere hattrick in twaalf minuten met PEC Zwolle.

(lacht) “Ik heb zes, zeven hattricks gemaakt in mijn carrière, maar dit was een heel mooie. Het deed deugd.”

En toch ben je zowaar geen basisspeler bij PEC. Leg dat eens uit.

“Ik maakte ook vorig seizoen mijn goals in Zwolle. Nu is er wel een tactische verklaring. We spelen ver van de goal. Minder naar de hand van Reza. Maar kom, een ouwe vos verleert zijn streken niet. Dat is gebleken met die hattrick tegen Willem II.”

Hoelang ga je nog door op het hoogste niveau?

“Zolang ik me goed voel en ik het plezier in het spelletje blijf vinden. Ik ga elke dag met de glimlach trainen. Natuurlijk wil ik in de basis staan, maar ik laat het hoofd niet hangen. Dat heb ik nooit gedaan.”

Droom je nog van een WK met Iran?

“Ik heb in 2018 besloten om een stapje terug te zetten. Sinds de geboorte van mijn zoontje – pas drie jaar geworden – focus ik me alleen nog op mijn club. Geen interlands meer. Op dat vlak is het goed geweest.”

Ligt je leven na het voetbal in Nederland?

“Dat is lang niet zeker. Ik zie mezelf wel in het voetbal blijven, maar niet als een coach. Eerder als een iemand met rol binnen de organisatie van een club. Mijn vrouw en ik (ook een Iraanse, maar met Amerikaans paspoort, nvdr.) zien wel wat op ons afkomt. Wij zijn lang niet afhankelijk van een leven in Nederland.”

Heb je nog contact met STVV-spelers van destijds?

“Ik was toen heel close met Bruno Andrade, die is in Nederland bezig met trainerscursussen, en met Alessandro Iandoli, die heeft zijn eigen fitnesszaak in Zwitserland. Peter Delorge was ook mijn maatje. Ik denk nog vaak aan hem terug. Drie jaar geleden kwam ik hem tegen in Alicante, STVV was er op winterstage. Zo’n mooi mens, zo’n mooie familie, de Delorges. Is hij nog teammanager? Heerlijk. Ik begrijp dat Peter Maes STVV nu coacht?”

Klopt. In jouw Belgische periode moet hij bij Lokeren trainer geweest zijn.

(geheimzinnig) “Inderdaad, ja!”

Moet jij iets vertellen, Reza?

“Na mijn eerste seizoen bij STVV kreeg ik telefoon vanuit Lokeren. Ik sprak daarna stiekem met Peter Maes af in een hotelletje ergens in Brussel. Maes wilde me absoluut naar Lokeren halen. Vraag ‘m er maar een keer naar, hij weet het vast nog. Een leuke anekdote, toch?”

Terwijl jouw ploegmaats bij STVV gek waren van de PlayStation, had jij een totaal andere hobby: viool spelen. Hoe is het gesteld met Reza de violist?

“Ik heb nog altijd mijn zwak voor muziek. De viool ligt tegenwoordig wel veilig opgeborgen. Mijn zoontje vraagt alle aandacht. Maar als er één ding op mijn to do-lijstje staat voor na mijn voetbalcarrière: mijn vioolspel weer aanscherpen.


Gebruikersavatar
Halenaar
Berichten: 4002
Lid geworden op: 06 okt 2010, 18:22

Re: STVV in VM

Bericht door Halenaar » 19 feb 2021, 17:25Esteeveevee
Berichten: 252
Lid geworden op: 14 sep 2015, 07:53

Re: STVV in VM

Bericht door Esteeveevee » 19 feb 2021, 19:43

aubWaarom is Yuma Suzuki zo belangrijk voor STVV. Sport/Voetbalmagazine analyseerde de Limburgse Japanner

Yuma Suzuki: de atypische Japanner van STVV

Aangezien sommige denkbeelden nogal ingebakken zitten in het voetbal, is het soms moeilijk voor de analisten om zich een Japanner voor te stellen als een sluwe afwerker. Alsof Japanners uitsluitend dynamische voetballers zijn die dansen op de flank of hun techniek en energie aanspreken om tussen de vijandelijke linies te lopen.

Op het kunstgras van Stayen zet Yuma Suzuki zowel de verdedigers als de bevooroordeelden op het verkeerde been. Er zijn maar weinig spelers die zo goed lezen wat de centrale verdedigers gaan doen. Dat maakt dat hij kan uitblinken op voorzetten, zowel over de grond als door de lucht, hoewel zijn 1m82 naar Belgische normen eerder beperkt is voor een diepe spits.

Hij scoort meestal van ergens tussen het penaltypunt en de kleine rechthoek en maakte sinds hij in de zomer van 2019 naar België kwam ook al vijf goals met het hoofd. Twee daarvan zelfs uit een hoekschop, terwijl de meeste duels daar gewonnen worden door spelers van boven de 1m90.

Suzuki blinkt vooral uit in het vrijlopen. Ten eerste in het spel, wanneer hij het goeie moment ruikt om uit het gezichtsveld van zijn tegenstander te verdwijnen, om diep te gaan of naar de flank uit te wijken. Terwijl iedereen tegenwoordig in de buurt van de bal wil zijn, is de Japanner iemand die de kunst verstaat ervan weg te lopen om zich - soms tevergeefs maar nooit nutteloos - aan te bieden voor een pass. Ten tweede in de grote rechthoek, waar hij slim het ideale moment kiest om zich enkele meters van zijn waakhond te verwijderen.

Als je wilt dat een speler een fout maakt, moet je hem in een situatie brengen waarin hij een keuze moet maken. Yuma Suzuki heeft dat goed begrepen en maakt systematisch dat hij achter zijn directe tegenstander staat wanneer een ploegmaat doorgaat op de flank. De verdediger in kwestie ziet zich dan voor de lastige keuze geplaatst of hij de man aan de bal in de gaten houdt of de aanvaller die hij moet dekken. De Japanner wacht geduldig tot de verdediger zijn blik naar de flank richt en hem dus de rug toekeert. Van die kleine vrijheid maakt hij gebruik om zich buiten het bereik van de verdediger te plaatsen. Die kan, wanneer hij opnieuw oogcontact zoekt met de spits, alleen maar vaststellen dat het onheil geschied is.

Het lijkt wat op spionage, op zo'n videogame waarbij je in de schaduw blijft tot de camera wegdraait en je naar de uitgang kunt snellen. Voor Yuma bevindt die uitgang zich in de netten. En deuren ontgrendelen is zijn beroep.

Cijfers

3: alleen Paul Onuachu, die maar liefst negen keer scoorde met het hoofd, was succesvoller met kopballen dan de Japanner van Stayen, die er drie heeft.

19 : bijna twintig goals in (nog geen volledige) twee seizoenen, dat zijn de cijfers van een topschutter in wording.

48,9%: bijna de helft van zijn schoten dit seizoen waren gekadreerd. En van die gekadreerde schoten eindigde 55 procent in het net.

84: sinds de start van dit seizoen werden er al 84 overtredingen op hem begaan. Dat is het meeste van heel de Jupiler Pro League.

100%: sinds hij naar België kwam, maakte hij al zijn goals van binnen de grote rechthoek. Hij heeft dus echt een neus voor goals.


voetballiefhebber
Berichten: 1728
Lid geworden op: 29 okt 2010, 18:18

Re: STVV in VM

Bericht door voetballiefhebber » 25 mar 2021, 20:00

https://sportmagazine.knack.be/sport/ma ... 14899.html

'Ik ben blij wanneer een jongere het beter doet dan ik'
Uit Sport/Voetbalmagazine van 24/03/2021
23/03/21 om 21:00
Bijgewerkt om 09:06
In april wordt llombe 'Petit-Pelé' Mboyo 34, maar hij is naar eigen zeggen nog lang niet uitgevoetbald. Bij STVV wil de spits voor het eerst een prijs winnen en de kaap van de honderd goals in de Jupiler League ronden.

'Ik ben blij wanneer een jongere het beter doet dan ik'
Ilombe Mboyo: 'Je zal in België geen enkele trainer vinden die mij als een slecht mens kan omschrijven.' © BELGAIMAGE
Nog zeventien keer scoren en dan mag Ilombe Mboyo zich lid noemen van het selecte clubje met spelers die meer dan honderd doelpunten maakten in de Belgische eerste klasse. Tot ieders verbazing zal Mboyo deze mijlpaal bij STVV bereiken en niet bij KV Kortrijk, waar hij in januari voor de derde keer in zijn carrière de deur dicht deed. 'Het zou mooi zijn mocht ik binnenkort kunnen zeggen: ik heb honderd keer gescoord in eerste klasse. Het is een van mijn doelen in mijn laatste jaren als voetballer', aldus Mboyo. 'Hoe sneller, hoe beter. Maar ik ben er niet door geobsedeerd, het is iets dat ik in het achterhoofd hou.'


Ik moet eerlijk bekennen dat mijn gedrag niet altijd onberispelijk is geweest. Pas na mijn 25e ben ik echt voor mijn lichaam beginnen zorgen.' Ilombe Mboyo

Bij het grote publiek kwam de transfer van Mboyo van Kortrijk naar STVV uit de lucht vallen. Want waarom zou een trefzekere spits een middenmoter inruilen voor een club die dit seizoen in de degradatiestrijd verwikkeld is? 'Bij Kortrijk kreeg ik een contractvoorstel van een jaar met een optie op een bijkomend seizoen. Zij haalden een aantal argumenten boven waaruit moest blijken waarom ze zich niet voor minstens twee extra seizoenen konden engageren. Met wat ik gepresteerd had, kon ik niet akkoord gaan met hun voorwaarden. Ik heb rust nodig in mijn hoofd, ik wilde volgend jaar niet opnieuw geconfronteerd worden met nieuwe onderhandelingen.'

Het was dus geen kwestie van geld?

ILOMBE MBOYO: 'Bij Kortrijk zat ik in mijn comfortzone, terwijl STVV mij zin gaf om weer van nul te beginnen. Ik zat met een paar vragen. Zou ik aarden in een andere omgeving? Zou ik het goed doen in een ander spelsysteem? Het is een uitdaging die ik mezelf wilde opleggen voor het einde van mijn carrière.'

Je had gewoon je contract kunnen uitdoen bij Kortrijk en in juli transfervrij vertrekken. Of wilde je het risico niet nemen om zonder club achter te blijven zoals een Jelle Van Damme of een Luis Cavanda?

MBOYO: 'Ik hoorde veel mensen zeggen: met het seizoen dat je nu aan het spelen bent, zul je binnen een aantal maanden gemakkelijk aan een club geraken. Maar ik moest rekening houden met alle parameters en COVID-19 was er een van. In die omstandigheden interesseerde het mij niet om als vrije speler op de markt te komen. Ik ben niet het type dat onnodige risico's zal nemen - ik heb mijn carrière altijd beheerd als een goede huisvader. Toen ik het voorstel van STVV ontving, ben ik er meteen op ingegaan. Ik wilde niet wachten tot er een club zou langskomen die mij betere voorwaarden kon geven. Voor STVV kiezen, was al bij al een verstandige keuze. Het is menselijk om altijd meer te willen, maar je moet je er ook van bewust zijn dat er mensen zijn die het met veel minder moeten doen.'

ONBERISPELIJK GEDRAG
Je zult 36 jaar zijn wanneer je contract bij STVV afloopt. Het heeft er alle schijn van dat je overstap naar Limburg je laatste grote transfer was.

MBOYO: 'Twee jaar geleden werd dat ook gezegd... Ik zal op financieel vlak geen slag meer slaan, maar ik zit niet aan het einde van mijn cyclus. Mijn conditie is goed - soms train ik zelfs harder dan gasten van twintig jaar - en het voetbal is op technologisch en medisch vlak zo geëvolueerd dat een spelerscarrière langer duurt dan vroeger. Doe ik er straks twee, drie of vier jaar bij? Daar wil ik geen cijfer op plakken. Er zijn geen signalen die erop wijzen dat het binnen twee jaar helemaal op is. Mijn lichaam, en niet mijn leeftijd, zal beslissen hoe lang ik nog kan spelen. Maar vergeet de factor geluk niet. Er zijn spelers die zich niet verzorgen en het toch lang volhouden. En omgekeerd heb je spelers die zich in een vroeg stadium van hun carrière blesseren en snel moeten afhaken. Voetbal is geen exacte wetenschap, maar als je de elementaire regels respecteert heb je minder kans op blessures.'

Het is menselijk om altijd meer te willen, maar je moet je er ook van bewust zijn dat anderen het met veel minder moeten doen.' Ilombe Mboyo

Probeer je dat ook over te brengen aan de jonge garde? Dat ze het aan zichzelf verplicht zijn om er alles uit te halen?

MBOYO: 'Ik moet eerlijk bekennen dat mijn gedrag niet altijd onberispelijk is geweest. Ik heb ook fouten gemaakt. Ik ben pas na mijn 25e, na een paar blessures bij Genk, echt zorg beginnen te dragen voor mijn lichaam. Toen realiseerde ik mij hoe belangrijk het was om te stretchen, recuperatietijd te voorzien en veel water te drinken. Details waar je je niet van bewust bent als je jong bent en nog geen blessures hebt opgelopen. Je kunt een paar keer meeval hebben, maar het is beter om zelf over je lot te beslissen. Uiteindelijk heb ik een voorbeeld genomen aan mannen als Bernd Thijs, Tim Smolders en Thomas Buffel, die constant met hun lichaam bezig waren.'

Met Yuma Suzuki: 'Als je te veel bezig bent met je statistieken, gaat je spel eronder lijden.', BELGAIMAGE
Met Yuma Suzuki: 'Als je te veel bezig bent met je statistieken, gaat je spel eronder lijden.' © BELGAIMAGE
Bij Kortrijk was je een echte leider en een soort grote broer voor de jonge spelers. Dat wordt ook van jou verwacht bij STVV.

MBOYO: 'Met mijn dertien jaar ervaring kan ik de jongeren zeker iets bijbrengen. Maar ik doe het op een natuurlijke en spontane manier. Ik ben niet iemand die zijn leiderschap wil opdringen. Om geloofwaardig te zijn, moet je zelf niet van het rechte pad afwijken. Ik wil niet alleen een voorbeeld zijn voor hen, maar ik wil ook hun potentieel eruit halen. Ik ben blij wanneer een jongere het beter doet dan ik. Dan heb ik mij toch nuttig kunnen maken.'

Zelfs al gaat het om een rechtstreekse concurrent die je plaats wil innemen?

MBOYO: 'Zolang het een faire concurrentiestrijd is en de sterkte speelt, heb ik daar geen probleem mee! Ik hou van concurrentie, het maakt mij sterker. Ik heb mijn beste periode gekend bij Gent toen ik mezelf moest overtreffen omdat de rivaliteit onder de spitsen bikkelhard was. Bij Genk had ik niet al te veel last van concurrentie. Hoe zal ik het zeggen? Ik liet mij verleiden tot gemakzucht... Ik ben nu 33 jaar en ik zal niet eeuwig op het veld staan. Maar ik zal mij niet zomaar naar het achterplan laten duwen. ( lacht) Ik heb mij mentaal al voorbereid op de dag dat iemand die veel jonger is dan ik mijn plaats claimt. Als het zover is, zal ik overeind proberen te blijven dankzij het competitiebeest in mij.'

VOETBALINTELLECT
Voor Nieuwjaar, aan de vooravond van KV Kortrijk-OH Leuven, vertelde Marc Brys dat jij nog de kwaliteiten hebt om bij een topclub te spelen. Het lijkt wel alsof je aan je tweede leven als profvoetballer bezig bent.

MBOYO: 'Ik ben niet de enige dertiger die nog mee kan bij een topclub. Maar tussen de kwaliteiten hebben om mee te draaien aan de top en effectief bij een topclub zitten, is er een grote kloof... Laten we zeggen dat ik nog veel clubs van dienst kan zijn.'

Je bent niet meer zo explosief als vroeger. Heb je jezelf moeten heruitvinden om competitief te blijven?

MBOYO: 'Mijn snelheid op de eerste meters is inderdaad afgebot, maar ik lees het spel beter dan een aantal jaar geleden. Ik voel bepaalde fases beter aan en ik ben veel nauwkeuriger in mijn positiespel. Kortom: het verlies aan fysieke capaciteiten compenseer ik met mijn voetbalintellect. Als ik mijn wedstrijden van vroeger analyseer, dan stel ik vast dat ik vaak zonder reden met de bal pingelde. Ik heb ook de indruk dat ik vroeger meer en sneller moest lopen om tot hetzelfde resultaat te komen als nu.'

Je zult in deze campagne in de dubbele cijfers eindigen. De laatste keer dat je minstens tien doelpunten maakte, dateert van het seizoen 2012/13 met Gent. Is dat een opluchting of was je daar de voorbije jaren niet mee bezig?

MBOYO: 'Voetbal is zoals muziek: alles moet natuurlijk in elkaar overvloeien. Je mag dus niets forceren. Als je te veel bezig bent met je statistieken gaat je spel eronder lijden. Wat doet een aanvaller die al enkele speeldagen droog staat? Hij begint vanuit alle hoeken te trappen. Voor het seizoen zeg ik dus niet tegen mezelf: ik wil minimaal zoveel doelpunten maken. In mijn geval wordt er door de buitenwereld zelfs te veel de nadruk gelegd op mijn goals en wordt er nauwelijks gesproken over de assists die ik geef. Soms geniet ik meer van een assist dan van een doelpunt. Ik moet spontaan aan Kevin De Bruyne denken: hij geeft assists die je doen vergeten wie gescoord heeft.'

Ik heb de mooiste plekken bezocht in de wereld, maar niemand krijgt mij ooit weg uit Brussel.' Ilombe Mboyo

Je werd in het verleden dikwijls omschreven als een bad boy. Heb je daar ooit wakker van gelegen?

MBOYO: 'Ik respecteer de mening van de tegenstander, de media, de supporters, maar daar blijft het bij. Ik houd enkel rekening met het oordeel van mensen met wie ik heb samengewerkt en je zal in België geen enkele trainer vinden die mij als een slecht mens kan omschrijven. Het zegt toch genoeg dat ik als zwarte speler aanvoerder ben geweest bij Gent en Kortijk? Ja, ik ben iemand met veel karakter. En in mijn communicatie heb ik vroeger niet altijd de juiste toon gebruikt. Maar ik bedoel het altijd goed. Ik zal naar het front gaan voor mijn ploegmaats of voor een zaak die mij na aan het hart ligt. Ik ga niet op zoek naar een splijtzwam, ik wil de ploeg verenigen rond een gemeenschappelijk doel.'

Jij bent een toekomstige trainer. Zou je kunnen omgaan met een speler die dezelfde karaktertrekken heeft als jij?

MBOYO: ( lacht) 'Ik zou ervan genieten om een kopie van mezelf te managen. Luister: ik ben een leider, maar ik ken mijn plaats. De trainer blijft de baas en in de hiërarchie sta ik onder hem. Na een nederlaag zal ik de boel wat opjutten om te vermijden dat we een tweede keer op rij verliezen. Maar dat is nu eenmaal wat een trainer verwacht van zijn leiders en aanvoerder.'

NEDERIG
Na je carrière heb je plannen om een voetbalacademie uit de grond te stampen in Brussel. Hoe zal jij je onderscheiden van de tientallen andere voetbalacademies die er momenteel al zijn in de hoofdstad?

MBOYO: 'De mensen met wie ik zal werken zijn professionals in hun vakgebied die hun sporen verdiend hebben in het voetbalmilieu. En dankzij mijn opleiding bij Anderlecht en Club Brugge en mijn ervaringen in het profvoetbal weet ik welke obstakels een Brusselaar moet overwinnen om in eerste klasse te geraken. Ik ben dus goed geplaatst om aan jonge Brusselaars de knepen van het vak te leren.'

Is de oprichting van jouw eigen academie een manier om iets terug te geven aan jouw stad?

MBOYO: ( knikt) 'Ik ben geboren in Brussel, ik ben er naar school gegaan en ik heb er op straat rondgehangen. Ik ken de stad als mijn broekzak. Wanneer ik op vakantie ben in het buitenland heb ik na een dag of zes al heimwee naar Brussel. Ik heb de mooiste plekken bezocht in de wereld, maar niemand krijgt mij ooit weg uit Brussel.'

Tijdens je pubertijd, eind jaren negentig tot in het begin van de jaren 2000, werd Brussel geteisterd door bendegeweld onder tieners. Vandaag is het veel rustiger in Brussel. Maar wat zou jij willen zeggen aan al die jongeren die niet weten wat ze met hun leven moeten aanvangen?

MBOYO: 'Dat iedereen zijn gave moet gebruiken om zich op te werken in de maatschappij. En dan heb ik het niet alleen over de sport- of muzieksector. Weet ook dat tegenslagen erbij horen. Ik heb in de jeugd met Dries Mertens gespeeld en hij kreeg telkens te horen dat hij te klein was om profvoetballer te worden. En nu is hij een van de beste aanvallers in Europa... Geloof in je dromen, luister zeker niet naar het advies van een persoon, en dan komt het wel goed.'

Een straathoekwerker in Sint-Jans-Molenbeek vertelde onlangs dat veel Brusselse jongeren met een minderwaardigheidscomplex zitten en niet genoeg zelfvertrouwen hebben in hun eigen kunnen.

MBOYO: 'Volgens mij hebben mensen buiten Brussel een complex ten opzichte van Brusselaars. Vandaar dat ze ons beschrijven als arrogant en hautain. Anderzijds moeten wij ons nederiger opstellen. Wij denken dat we boven iedereen staan. Wij hebben een speciaal karakter en daarom voelen we ons vaak onbegrepen.'

Twee caps bij de Rode Duivels

Scoren is voor jou geen probleem, maar je palmares is nagenoeg leeg. Zou het een smet zijn op je carrière mocht je nooit titel of beker winnen?

ILOMBE MBOYO: 'Voor ik met pensioen ga, wil ik een prijs winnen! Intussen beschouw ik mijn twee caps bij de Rode Duivels als een van de grootste onderscheidingen in mijn carrière. Op een bepaald moment heb ik bij de nationale ploeg de trein gemist, maar ik ben blij dat ik deel heb uitgemaakt van de gouden generatie.'

Heb je er echt alles uitgehaald in verhouding met je intrinsieke talent?

MBOYO: 'Als je ziet van waar ik kom, mag ik trots zijn op wat ik bereikt heb. Elke voetballoopbaan is uniek. Er zijn er die carrière maken in provinciale, in eerste amateur, in eerste klasse of bij Liverpool. Niet iedereen is voorbestemd om Eden Hazard te zijn. Weet je wat het belangrijkste is? Dat je er alles aan gedaan hebt om zo ver mogelijk te komen. Wanneer ik fit was, heb ik op het veld mijn job gedaan. Bij Genk was mijn carrière een hoge vlucht aan het nemen, maar toen werd ik gefnuikt door blessures. Dit is hoe mijn verhaal moest lopen... Toen ik van Sion naar Cercle ging, zei iedereen dat het gedaan was met mij. Ik ben 33 jaar en ik sta nog rechtop. Van een ding heb ik spijt: dat ik als jonge gast niet genoeg zelfdiscipline had om de zaken te doen die een profvoetballer hoort te doen.'


Gebruikersavatar
Halenaar
Berichten: 4002
Lid geworden op: 06 okt 2010, 18:22

Re: STVV in VM

Bericht door Halenaar » 27 mar 2021, 09:42

Interessant interview van Cacace, geeft ook aan wat we hier al langer zeggen:
‘Back in Wellington, I played as a left-back in a back four. This season, I’m left-wing-back in a back five. It’s been challenging. The tempo is much higher than in Australia and it took me a while to adjust. I’m still adjusting.’

‘I’m glad I can play both as I think it’s important now that you can change your game up and play in different positions. I think I’m a real threat making those runs late and overlapping, making the runs unmarked. I feel more comfortable in a back four but I’m happy to play wherever the coach wants me.’
https://firsttimefinish.co.uk/2021/03/2 ... s-crushed/


Plaats reactie