Nieuw matchfixing schandaal in Belgisch voetbal

Alles over de Jupiler Pro League, buitenlandse en Europese competities, enz.
Gebruikersavatar
Jacques
Berichten: 5098
Lid geworden op: 10 okt 2010, 14:09

Re: Nieuw matchfixing schandaal in Belgisch voetbal

Bericht door Jacques » 22 jul 2019, 15:33

stvvilvoorde schreef: Veel mensen geven tegenwoordig de schuld voor deze onkunde aan het BAS.
Dit hof heeft echter enkel een zuiver controlerende functie.
De ware schuldigen zijn de slecht opgestelde reglementen en timing van de KBVB + profliga.

Standard is 35 jaar geleden op identieke manier een degradatie ontlopen.
In die 35 jaar heeft men geen hol gedaan om dit achterpoortje dicht te timmeren.
Ja en nee.

Ja, de reglementen worden door KBVB en Pro League al dan niet bewust krakkemikkig opgesteld. Daar begint het natuurlijk mee.

Nee, want het BAS oordeelt ook inhoudelijk en doet dus meer dan alleen maar het werk van andere instanties controleren. Dat het BAS beslist dat KVM niet kan degraderen op basis van de interpretatie van de woordgroep "van het betreffende seizoen" is niet enkel de controle of vaststelling dat die regel dubbelzinnig is. Het is tevens een eigen interpretatie die de beslissing van de Geschillencommissie overrulet. Indien het BAS enkel controleerde, zou het BAS kunnen concluderen dat men die regel moet aanpassen of dat het proces moet worden overgedaan, maar het zou zelf geen inhoudelijke uitspraak vellen over de grond van de zaak.
Ook in de quasi jaarlijkse licentie-soap doet het veel meer dan controleren. Onder andere doordat het BAS toestaat dat clubs bij hen nieuwe elementen mogen aanbrengen, wordt een proces de facto overgedaan en volgt er een nieuwe uitspraak die de beslissing van de licentiecommissie overrulet. Ze sturen clubs niet terug naar de licentiecommissie om daar opnieuw de procedure te doorlopen, nee, ze delen gewoon zelf licenties uit als clubs bij hen komen aankloppen. Voorbeelden legio: WS Woluwe, Boussu-Dour, ja zelfs STVV één keer.
In die zin beschouw ik het BAS als meer dan louter een controle-orgaan.

"We zijn ver van huis en van de oorspronkelijke bedoeling van voetbal ... als zo weinig mogelijk investeren en zoveel mogelijk profiteren de trend wordt." Hans Vandeweghe

Plaats reactie