DMM

Alles over het beleid van onze club
voetballiefhebber
Berichten: 2681
Lid geworden op: 29 okt 2010, 18:18

DMM

Bericht door voetballiefhebber »

Ik ben eens gaan kijken naar artikels van DMM op Voetbal Magazine. Nu ik een online abonnement heb, wil ik dat hier toch eens posten:

STVV komt in Japanse handen, en de winnaar is Roland Duchâtelet
Uit Sport/Voetbalmagazine van 22/11/2017
21/11/17 om 21:00
Bijgewerkt op 22/11/17 om 16:22
Bron : Sportmagazine
Alain Eliasy
Journalist bij Sport/Voetbalmagazine

Na vijf maanden discreet geflirt verkocht Duchâtelet zijn resterende aandelenpakket van tachtig procent aan het Japanse DMM.com. Achtergronden bij een historische wissel van de macht.

STVV komt in Japanse handen, en de winnaar is Roland Duchâtelet
Yusuke Muranaka, senior vicepresident van DMM.com, gaf vorige week tijdens de persconferentie niet meteen échte antwoorden. © belgaimage
DMM.com in, Roland Duchâtelet out. De totale uitverkoop komt niet als een verrassing: toen de Japanners in de zomer hun intrek namen op Stayen hadden ze een optie genomen op de rest van de aandelen. De clausule stipuleerde wel dat beide partijen hun fiat moesten geven. Wat vorige week uiteindelijk gebeurde na een minutieuze doorlichting door KPMG en een inloopperiode van enkele maanden.

Hoewel Duchâtelet de club eigenhandig de 21e eeuw in sleurde zal de 71-jarige Antwerpenaar de geschiedenis ingaan als de man die STVV overleverde aan een buitenlandse eigenaar. Het zou kunnen verklaren waarom de officiële machtsoverdracht op Stayen omschreven werd als een historische dag voor STVV.

De supporters zullen daar wellicht anders over denken. Voor de derde keer in anderhalf jaar tijd moeten ze wennen aan een nieuwe huisbaas. Een gegeven dat de roep naar een welomlijnde langetermijnvisie niet zal doen verstommen. Integendeel.

Een significant deel van de supporters was openlijk gekant tegen Duchâtelet - ze beschouwden hem als een pure zakenman, iemand die enkel naar de rendabiliteit keek. Maar wat krijgen ze in de plaats? Een Japans e-commercebedrijf met een omzet van 1,5 miljard euro waarvan de intenties niet helemaal duidelijk zijn.

'DMM heeft er dus alle belang bij om in het huidige personeel te blijven investeren en zijn wil niet proberen op te dringen.'

Benoît Robert, ondervoorzitter STVV
Entertainment voor en na de match
Afgelopen zomer, nadat het zich voor twintig procent had ingekocht op Stayen, liet DMM.com via de website van de krant Nikkan Sports doorschemeren wat het in de toekomst van plan is: volop Japanse spelers én trainers binnenloodsen. Wie vorige week tijdens de persconferentie naar echte antwoorden zocht, werd niet meteen gerustgesteld door Yusuke Muranaka, senior vicepresident van DMM.com. Hij had het in vage bewoordingen over het opleiden van jeugdspelers - ongeacht hun nationaliteit -, de fans entertainment aanbieden voor en na de match, de Japanse cultuur integreren in het Truiense landschap en een samenwerking op poten zetten met de stad.

Voor Philippe Bormans, die in principe CEO blijft en zijn takenpakket zal behouden, zijn dat voldoende elementen om mee in het verhaal te stappen. 'DMM is ambitieus en kapitaalkrachtig. Waarom zou de overname een slechte zaak zijn? Ik heb geluisterd naar wat ze te zeggen hadden. Ik had geen zin om mee te gaan in een verhaal waar ik zelf niet in geloofde. Voor hen waren er een paar zaken belangrijk: de lokale verankering handhaven en de continuïteit verzekeren. Ze willen dus op dezelfde manier werken zoals nu.'

Niet onbelangrijk: DMM.com is minstens nog een aantal maanden aangewezen op de medewerkers die nu op Stayen rondlopen. Vandaar dat Bormans en co nog een tijdje werkzekerheid hebben.

'Ze hebben ons nodig om hun kennis te verruimen en hun adressenboek te vullen', aldus ondervoorzitter Benoît Robert. 'Je moet de Belgische voetbalmarkt leren kennen en daar kruipt minstens een jaar in. Het is niet nieuw: de voetbalwereld is een heel gesloten milieu. DMM heeft er dus alle belang bij om in het huidige personeel te blijven investeren en zijn wil niet proberen op te dringen. En ze zullen compromissen à la belge moeten leren sluiten.'

Op dit moment zijn drie van de vier leden van de raad van bestuur Belgen. Van hen is niemand zeker van zijn zitje.

Binnenskamers twijfelt niemand eraan dat de nieuwe machthebbers vooruit willen met de club. Al zal dat aan een gezapig tempo gebeuren - bij STVV zijn ze niet vergeten dat ze pas tweeënhalf jaar geleden de titel in tweede klasse vierden. Maar de Japanners zijn wel bereid om de portemonnee open te trekken om de ploeg dit seizoen nog fors te versterken. Iets wat Duchâtelet niet meer wilde doen. Bedragen werden nog niet genoemd, maar DMM.com is niet naar België gekomen om een figurantenrol te spelen.

Op dit moment zijn drie van de vier leden van de raad van bestuur Belgen: David Meekers, Robert Asnong, de man die het stadion heeft uitgetekend, en Benoît Robert. Van hen is niemand zeker van zijn zitje. Yusuke Muranaka mag wel op beide oren slapen. Op 30 november komen de vier een eerste keer samen en dan zal moeten blijken hoever het transferbudget kan reiken.

Het staat nu al vast dat tijdens de winsterstop de kern aangevuld zal worden met minstens één Japanse speler. Tegen dan zal ook de naam van de nieuwe voorzitter bekend zijn. Takashitsukasa Kameyama, de big boss van DMM.com, wordt het zeker niet.

Geen scrupules
Sint-Truiden, hoofdstad van Haspengouw, moet dus als speerpunt dienen voor de sportieve ambities van webshop DMM.com. Met STVV als gewone business unit tussen alle andere activiteiten van de groep zoals video on demand, online shopping, 3D-printing en telefonie.

Nochtans was STVV niet de eerste keuze. Ongeveer anderhalf jaar geleden richtten de Japanners hun vizier op Lokeren. Ze vingen echter bot bij Roger Lambrecht. Hij wilde minstens 15 miljoen euro cashen - in maart van dit jaar sprak hij zelfs openlijk over 20 miljoen euro toen Chinese investeerders aan de deur stonden. Bovenal wilde hij de totaliteit van zijn aandelen enkel van de hand doen aan een betrouwbare partner. Bij voorkeur een zakenman uit de streek.

Chinezen zijn commerçanten en durven al eens iets achter de rug uit te steken. Qatari komen met een paar koffers vol geld aanzetten en zeggen: wij komen jullie club overnemen.

Benoit Robert, ondervoorzitter STVV
Omdat DMM.com niets met voetbal had, ging Lambrecht uiteindelijk niet overstag. Duchâtelet had minder scrupules. Al was het officiële standpunt van de club zes maanden geleden nog duidelijk: STVV zou niet in zee gaan met oosterse zakenlui. Wat dreef de Limburgers dan toch in de armen dreef van een Japans bedrijf met een mysterieuze baas?

Geld - al is het gissen naar het bedrag dat bij de transactie gemoeid is - en het feit dat Duchâtelet zijn voetbalimperium wilde afbouwen. 'Qua prijs was STVV ook haalbaar', zegt Robert. 'DMM heeft een opportuniteit geroken. Je moet geen sentimentele redenen zoeken waarom ze bij ons zijn terechtgekomen. Gedurende negentig minuten is voetbal emotie, de rest van de tijd is het business. Als je zaken doet, moet je alle sentimenten opzijschuiven. Doe je dat niet, dan ben je een gemakkelijk doelwit.'

Aan de Tiensesteenweg hebben ze niet de indruk dat DMM.com een mistgordijn heeft opgetrokken over hun echte bedoelingen. Japanners hebben nu eenmaal de reputatie betrouwbare zakenlui te zijn. Het zijn geen mannen die hun zakken komen vullen en met de noorderzon verdwijnen.

'DMM was niet geïnteresseerd in de stenen. Ze hebben zelfs niet geprobeerd om de infrastructuur te kopen.'

Benoit Robert, ondervoorzitter STVV
'Japanners zijn van nature afstandelijk en denken vaak in hokjes, maar van alle Aziaten zijn ze wel het volk dat het meest plichtbewust is. Chinezen zijn commerçanten en durven al eens iets achter de rug uit te steken. Qatari komen met een paar koffers vol geld aanzetten en zeggen: wij komen jullie club overnemen.'

Met de verkoop verdwijnt Duchâtelet dus definitief van het toneel bij STVV. Al zal hij als eigenaar van het stadion nog een zekere invloed hebben op Stayen. Bormans gaf het al aan: STVV moet een goede band onderhouden met Duchâtelet want het is de voornaamste huurder van het pand.

Tijdens de ambtsperiode van de vorige voorzitter Bart Lammens betaalde STVV 3 euro per zitje dat bezet wordt tijdens een wedstrijd. De huurovereenkomst tussen Duchâtelet en de Japanners zal wellicht in dezelfde grootteorde liggen. Robert: 'DMM was niet geïnteresseerd in de stenen. Ze hebben zelfs niet geprobeerd om de infrastructuur te kopen. Ik mag er niet aan denken dat Roland Duchâtelet ooit een andere Belgische club opkoopt en hen op Stayen laat spelen... Dan zit je met een groot probleem.'

Waarom STVV wel en Lokeren niet in zee gaat met de Japanners
22/11/17 om 12:00
Bijgewerkt om 16:06
Bron : Sportmagazine
Matthias Stockmans Alain Eliasy
STVV legt zijn lot in Japanse handen. De investeerders van DMM.com toonden eerder ook interesse in Sporting Lokeren, maar daar stuurde voorzitter Roger Lambrecht hen wandelen. Aan Sport/Voetbalmagazine legt hij uit waarom.

Waarom STVV wel en Lokeren niet in zee gaat met de Japanners
Roger Lambrecht © BELGA
Afgelopen zomer, nadat het zich voor twintig procent had ingekocht op Stayen, liet het Japanse bedrijf DMM.com via de website van de krant Nikkan Sports doorschemeren wat het in de toekomst van plan is: volop Japanse spelers én trainers binnenloodsen.

Wie vorige week tijdens de persconferentie bij de volledige overname van de Limburgse club naar echte antwoorden zocht, werd niet meteen gerustgesteld door Yusuke Muranaka, senior vicepresident van DMM.com. Hij had het in vage bewoordingen over het opleiden van jeugdspelers - ongeacht hun nationaliteit -, de fans entertainment aanbieden voor en na de match, de Japanse cultuur integreren in het Truiense landschap en een samenwerking op poten zetten met de stad.

Voor Philippe Bormans, die in principe CEO blijft en zijn takenpakket zal behouden, zijn dat voldoende elementen om mee in het verhaal te stappen. 'DMM is ambitieus en kapitaalkrachtig. Waarom zou de overname een slechte zaak zijn? Ik heb geluisterd naar wat ze te zeggen hadden. Ik had geen zin om mee te gaan in een verhaal waar ik zelf niet in geloofde. Voor hen waren er een paar zaken belangrijk: de lokale verankering handhaven en de continuïteit verzekeren. Ze willen dus op dezelfde manier werken zoals nu.'

Gedurende negentig minuten is voetbal emotie, de rest van de tijd is het business.

Benoit Robert, ondervoorzitter STVV
'Qua prijs was STVV ook haalbaar', zegt ondervoorzitter Benoit Robert. 'DMM heeft een opportuniteit geroken. Je moet geen sentimentele redenen zoeken waarom ze bij ons zijn terechtgekomen. Gedurende negentig minuten is voetbal emotie, de rest van de tijd is het business.'

Aan de Tiensesteenweg hebben ze niet de indruk dat DMM.com een mistgordijn heeft opgetrokken over hun echte bedoelingen. Japanners hebben nu eenmaal de reputatie betrouwbare zakenlui te zijn. Het zijn geen mannen die hun zakken komen vullen en met de noorderzon verdwijnen.

'Japanners zijn van nature afstandelijk en denken vaak in hokjes, maar van alle Aziaten zijn ze wel het volk dat het meest plichtbewust is. Chinezen zijn commerçanten en durven al eens iets achter de rug uit te steken. Qatari komen met een paar koffers vol geld aanzetten en zeggen: wij komen jullie club overnemen.'

Lokeren zegt neen
Sint-Truiden moet als speerpunt dienen voor de sportieve ambities van webshop DMM.com. Met STVV als gewone business unit tussen alle andere activiteiten van de groep zoals video on demand, online shopping, 3D-printing en telefonie.

Japanners zijn van nature afstandelijk en denken vaak in hokjes, maar van alle Aziaten zijn ze wel het volk dat het meest plichtbewust is.

Benoit Robert, ondervoorzitter STVV
Nochtans was STVV niet de eerste keuze. Ongeveer anderhalf jaar geleden richtten de Japanners hun vizier op Lokeren. Ze vingen echter bot bij Roger Lambrecht. Hij wilde minstens 15 miljoen euro cashen - in maart van dit jaar sprak hij zelfs openlijk over 20 miljoen euro toen Chinese investeerders aan de deur stonden. Bovenal wilde hij de totaliteit van zijn aandelen enkel van de hand doen aan een betrouwbare partner. Bij voorkeur een zakenman uit de streek. Omdat DMM.com niets met voetbal had, ging Lambrecht uiteindelijk niet overstag.

'Wij hebben met die Japanse investeerders contact gehad, maar dat is nooit tot concrete onderhandelingen gekomen', reageert Lambrecht bij Sport/Voetbalmagazine.

Van de 86-jarige Lokerenpreses is geweten dat hij al jaren zoekt naar een overnemer van zijn geliefde club, maar het liefst verkoopt hij aan mensen met enige lokale verankering en ervaring in het voetbalwereldje. 'Dat Japanse bedrijf komt niet uit het voetbal, dan is het moeilijk om hun bedoelingen met een club in te schatten. Van heel die communicatiebusiness ken ik niets, voor Roland Duchâtelet is dat een meer vertrouwde wereld, in die zin verbaast het mij niet dat zij wel toehapten.'

Dat STVV voor honderd procent in handen komt van DMM.com verrast Lambrecht dan weer wel: 'Dat is altijd een risico. Ik hoop toch nog altijd op de interesse van mensen die Lokeren genegen zijn en de regio of club kennen. De toekomst van Sporting Lokeren moet gewaarborgd zijn. In dat geval heb ik er geen probleem mee om al mijn aandelen af te staan, in het andere geval ligt dat moeilijker', geeft de bandenmagnaat toe. Hij blijft op zoek naar overnemers. Voor de geïnteresseerden: Belg zijn is een voordeel.

New look STVV: Japanners beslissen, Belgen voeren uit
Uit Sport/Voetbalmagazine van 06/12/2017
05/12/17 om 21:00
Bijgewerkt op 07/12/17 om 11:48
Alain Eliasy
Journalist bij Sport/Voetbalmagazine

De nieuwe voorzitter van STVV liet tussen de lijnen verstaan dat hij in het najaar van 2019 Europees wil spelen.

New look STVV: Japanners beslissen, Belgen voeren uit
Yusuke Muranaka, senior vicepresident van DMM.com © belgaimage
De Japanse overname van STVV is sinds vorige vrijdag een feit. DMM.com heeft 99,99 procent van de aandelen in handen en installeerde met Naokmazu Tsuruta en Hiroki Yamamoto twee bijkomende Japanners in de raad van bestuur. Samen met de nieuwe voorzitter Yusuke Muranaka staat de teller dus op drie Japanners.

David Meekers, gepromoveerd tot gedelegeerd bestuurder, en Robrecht Asnong zijn de overgebleven Belgen na het ontslag van Marieke Höfte en Benoît Robert.

Met het vertrek van Robert komt er meteen een einde aan het plan om Sint-Truiden ook een Franstalige inslag te geven. Vermoed wordt dat de Japanners komaf willen maken met de clan Duchâtelet. Philippe Bormans blijft gewoon CEO.

Op papier heeft DMM.com dus de macht, in de praktijk zal Muranaka de doelstellingen vastleggen en mogen Bormans en aanverwanten alles uitvoeren. Omdat de Japanners nog niet helemaal vertrouwd zijn met het Europese voetbal willen ze het sportieve departement nog niet in handen nemen.

Tussen de lijnen liet Muranaka wel verstaan dat hij in het najaar van 2019 Europees wil spelen. Meekers wacht de moeilijke taak om zijn rechtstreekse baas te overtuigen dat een Europees ticket niet op bestelling komt.

Om zijn ambities kracht bij te zetten, zou DMM.com een transferbudget van vier tot vijf miljoen euro willen deblokkeren, te besteden tijdens de winter- en zomermercato van 2018.

'Manager Philippe Bormans stapt op bij STVV uit onvrede met Japanse overnemers'
24/01/18 om 16:12
Bijgewerkt om 16:15
Bron : Belga
De Limburgse eersteklasser werd eind vorig jaar overgenomen door het Japanse internetbedrijf DMM.com.

'Manager Philippe Bormans stapt op bij STVV uit onvrede met Japanse overnemers'
Philippe Bormans en Yusuke Muranaka © Belga Image
Algemeen manager Philippe Bormans stapt op bij STVV. Hij zou ontevreden zijn met de nieuwe organisatie onder de Japanse eigenaars. Dat melden TV Limburg en de krant Het Belang van Limburg.

Bij STVV leveren ze voorlopig geen commentaar, maar wordt het vertrek van Bormans ook niet ontkend. 'We zullen hier te gepasten tijde over communiceren', zegt woordvoerder Fiorenzo Mostien aan Belga.

Sinds de overname van STVV door het Japanse onlinebedrijf DMM.com waait er een nieuwe wind op Stayen. Het ziet er echter naar uit dat Bormans geen plaats meer voor zichzelf ziet in de plannen van voorzitter Yusuke Muranaka en de Japanse bestuurstop.

De Limburgse CEO zou zelfs enkele andere opties in het voetbal achter de hand hebben. Indien het Japanse DMM.com Bormans aan boord wil houden, zullen er wellicht inhoudelijke en financiële garanties moeten volgen.

Philippe Bormans is sinds 2014 CEO van STVV. Hij startte zijn loopbaan bij de voetbalclub als ticketverantwoordelijke en gerechtigd correspondent, maar werd op zijn 26e benoemd tot de jongste algemeen directeur in de Belgische eerste klasse.

STVV twee jaar in Japanse handen: moeilijke spreidstand
Uit Sport/Voetbalmagazine van 13/11/2019
12/11/19 om 21:00
Bijgewerkt op 14/11/19 om 15:56
Alain Eliasy
Journalist bij Sport/Voetbalmagazine

Twee jaar na de complete make-over van Stayen door het Japanse DMM.com kampt STVV met enkele groeipijnen.

STVV twee jaar in Japanse handen: moeilijke spreidstand
De berichten als zou Marc Brys op de wip zitten, veroorzaakte veel verwarring bij spelers en technische staf, maar bij de Japanse eigenaars van de club sloeg het in als een bom. © belgaimage
Vrijdag zal het precies twee jaar geleden zijn dat STVV overgenomen werd door DMM.com en in die periode heeft de club zich ontwikkeld tot een bescheiden subtopper die aanstalten maakt om play-off 1 te spelen. De Japanners stelden een visieplan op dat voortvloeide uit de vaststelling dat België voor veel voetballers een transitland is. Het project van de Japanners was van bij het begin dus duidelijk: jeugd opleiden en een meerwaarde creëren op (buitenlandse) spelers om transferinkomsten te genereren. STVV is nog lang niet zelfbedruipend en er werd blijkbaar nog geen deadline vastgelegd waarop de club winstcijfers zal moeten voorleggen uit de sportieve en extra-sportieve activiteiten. Al is het wel de bedoeling dat STVV op termijn een profitcentrum wordt zoals de andere tientallen bedrijfjes binnen het DMM.com-netwerk.

Na twee jaar is de conclusie dat het totaalproject van DMM.com een aantal kinderziektes moet overwinnen. Japan heeft zich pas recentelijk opengesteld voor de buitenwereld - sinds vorige zomer is er zelfs een vrijhandelsakkoord tussen Japan en de Europese Unie - en het mag duidelijk zijn dat de Japanners de wereld aan het verkennen zijn. Maar qua cultuur en mentaliteit gaapt er nog een grote kloof, mochten ze bij STVV ondervinden. Jonge Japanse werkkrachten stellen zich plichtsbewust heel nederig op ten opzichte van hun oudere landgenoten. En waar Belgen in een handomdraai de knoop doorhakken, nemen Japanners de tijd om alles te analyseren, door te lichten en te bestuderen, met het gevolg dat snelle beslissingen meestal uitblijven. Voorzitter David Meekers maakte in november van vorig jaar een meeting mee in Osaka waar twaalf mensen aan deelnamen. Alles verliep heel keurig, de sfeer was opperbest en er werden op een hoffelijke manier vragen gesteld. Maar op de vraag of er iets zou voortkomen uit de vergadering moest CEO Takayuki Tateishi toegeven dat hij het niet wist. Bij STVV zijn ze op zoek naar de best of both worlds: snel beslissingen doorvoeren zonder de research te verwaarlozen.

Het verschil in denkpatronen kwam vorige week opnieuw aan de oppervlakte toen er in de media gespeculeerd werd over de toekomst van Marc Brys. De berichten als zou Brys op de wip zitten, veroorzaakte veel verwarring bij spelers en technische staf, maar bij de Japanners sloeg het in als een bom. Ze hadden meteen het gevoel dat iemand de club probeerde te destabiliseren. Met een communiqué op de website ontkende STVV met klem de toespelingen vanuit de media. 'De club is verrast door de berichtgeving in verschillende media over de positie van Marc Brys als hoofdcoach van STVV. Er waren nooit problemen tussen club en staf. Er heerst een wederzijds respect tussen de club, de coach en alle spelers. De club gelooft in haar technische staf en in al haar spelers. We zijn ervan overtuigd dat ons team zelfs sterker is dan vorig seizoen.'

In een interview in Sport/Voetbalmagazine eind september moest Meekers wel toegeven dat er een gezonde spanning is tussen Brys en de beleidsbepalers. Tot op een zekere hoogte is Brys zeer meegaand - in de transferdossiers van Yohan Boli, Takehiro Tomiyasu en Roman Bezoes dacht hij mee met de club - maar hij uitte zijn ongenoegen toen het tijdens de voorbereiding maar niet opschoot met de aankoop van nieuwe spelers. Uiteindelijk kreeg Brys op het einde van de mercato de gevraagde versterkingen en kon hij pas op speeldag zeven op hen een beroep doen. Voor het duo Andre Pinto en Takayuki Tateishi was de kous af, voor Brys begon het echte werk. De spelers die er bij kwamen moesten op conditioneel vlak klaargestoomd worden en ze hadden tijd nodig om de tactische voorschriften te begrijpen. De nederlaag bij hekkensluiter Cercle Brugge mag bestempeld worden als een 'accidentje'. De 7 op 9 die de Limburgers bijeensprokkelden tegen Gent, KV Mechelen en Oostende bewijst dat het in stijgende lijn gaat met STVV en dat Brys het bij het rechte eind heeft met zijn keuze voor bepaalde spelers. Maar het proces dat naar de huidige sportieve situaties leidde, verliep gewoon te traag.

STVV-voorzitter David Meekers: 'Over lijken gaan, ligt niet in mijn aard'
Uit Sport/Voetbalmagazine van 25/09/2019
24/09/19 om 21:00
Bijgewerkt op 25/09/19 om 11:06
Alain Eliasy
Journalist bij Sport/Voetbalmagazine

Onder de vleugels van de Japanners is David Meekers uitgegroeid tot het Limburgse gezicht van STVV. De voorzitter wil de komende jaren verder groeien met de club, zonder zijn imago van brave boekhouder te grabbel te gooien.

STVV-voorzitter David Meekers: 'Over lijken gaan, ligt niet in mijn aard'
© koen bauters
Eigenlijk wilde David Meekers topscheidsrechter worden. Maar nadat de accountant uit Wellen met succes alle echelons op Stayen beklom - doodgewone supporter, jeugdvoorzitter, lid van de businessclub, bestuurslid en voorzitter - mag hij zich het Limburgse geweten van STVV noemen. 'Ik heb er nooit van gedroomd om voorzitter te worden van Sint-Truiden', zegt Meekers, die ook zaakvoerder is van Meekers Accountants. 'De dag dat de overeenkomst getekend werd tussen STVV en DMM.com is Yusuke Muranaka bij mij gekomen. We want you for president of the club. Dat hoefde voor mij niet. Maar Roland Duchâtelet en Philippe Bormans, de twee mensen die de club de jaren daarvoor hadden geleid, waren er niet meer en ik was de enige die wist hoe alles werkte. Ik heb in feite de overgang gefaciliteerd en de continuïteit verzekerd.'

We zijn allemaal sterfelijk. De vraag is: wat doen we met de tijd die we gekregen hebben?' - David Meekers

Veel mensen denken dat u op de voorzittersstoel geïnstalleerd werd om de supporters niet te bruuskeren. Stoort u dat niet?

DAVID MEEKERS: 'Een Truienaar is nuchter, die hoeft niet gepaaid te worden. Ik zal niet zeggen dat Duchâtelet niet aanspreekbaar was, maar de fans mogen gerust weten dat de club nog nooit zo toegankelijk is geweest als vandaag.'

Maar u heeft meer een controlerende dan een leidinggevende functie?

MEEKERS: 'In het organigram sta ik als voorzitter van de raad van bestuur helemaal bovenaan de piramide. Maar het is Takayuki Tateishi, de CEO, die de dagelijkse leiding heeft en de beslissingen neemt in samenspraak met DMM.com in Japan. STVV blijft een Vlaamse en Limburgse club, maar het is nu Japanese owned. Who pays rules. Mijn inbreng is van ondergeschikt belang aan de visie van de aandeelhouders.'

De communicatie met de Japanners loopt nog stroef. Hier en daar hoor je dat het nog altijd moeilijk is om tot hen door te dringen.

MEEKERS: ( wikt zijn woorden) 'Het heeft vooral met de Japanse cultuur te maken. Wij zijn gewend om snel te communiceren en snel beslissingen door te drukken. We willen vandaag opslag, morgen een nieuwe speler. Bij hen gebeurt alles op een doordachte manier. Zij wegen alles af. Waarom? Wat gebeurt er als we dit doen? Wat is de kostprijs? Wat zijn de gevolgen? Past het in het budget? Er wordt vergaderd, nog eens vergaderd, alles wordt op elkaar afgestemd en dan volgt de goedkeuring. Je zit dan drie weken verder terwijl je binnen de drie dagen een antwoord had verwacht. Na twee jaar ken ik het motto van de Japanners: het resultaat is belangrijker dan de timing.'

Is dat een van de redenen waarom er wrijvingen zijn met Marc Brys?

MEEKERS: 'Ja. En ik begrijp Brys volledig. Hij heeft de voorbije twee maanden niet met een voltallige spelersgroep kunnen werken en dat moest frustrerend voor hem geweest zijn. Hij is bij wijze van spreken al drie keer aan het seizoen moeten beginnen. En het is zijn taak om het bestuur scherp te houden en regelmatig te poken. Het zou niet goed zijn mochten de coach en het management altijd goed overeenkomen. Er mag een bepaalde spanning op zitten. Gezonde spanning welteverstaan.'

Had Brys jullie moeten inlichten toen hij in het tussenseizoen is gaan praten met een club uit het Midden-Oosten?

MEEKERS: 'Niet als er gewoon gepraat is geweest... We hebben geen enkel signaal opgevangen dat hij de intentie had om te vertrekken. Er is dus nooit ongerustheid geweest wat betreft Brys. We zijn aan het tweede jaar bezig van ons driejarig project en we kunnen ons geen betere coach voorstellen dan Brys om dit STVV te leiden. Hij weet perfect waar meneer Tateishi naartoe wil met de club. Hij weet ook dat we al bezig zijn met de wintermercato. Ik heb begrepen dat er nu al contacten zijn gelegd om de nieuwe Takehiro Tomiyasu naar hier te halen.'

'Ik ben liever té braaf dan een negatief artikel te moeten lezen over mij in de kranten.', koen bauters
'Ik ben liever té braaf dan een negatief artikel te moeten lezen over mij in de kranten.' © koen bauters
FINANCIAL FAIRPLAY
Is STVV niet traag gegroeid in vergelijking met Antwerp. Zij zijn aan het derde seizoen bezig in eerste klasse en ze zullen wellicht voor de titel spelen.

MEEKERS: 'Antwerp heeft sterke ego's zitten in het bestuur. Ze willen de G5 doorbreken en ze vechten persoonlijke vetes uit met de andere clubeigenaars. Ze kijken niet op een miljoen om het snelst groeiende en mooiste project te realiseren. Wij blijven een provincieclubje en we hebben destijds geluk gehad dat Duchâtelet als sponsor gekomen is. Hij heeft de putten gevuld, de club gedurende jaren het hand boven het hoofd gehouden en een schitterend stadion neergezet. Met DMM.com hebben we een partner gevonden om de volgende stap te zetten in onze ontwikkeling. Maar je kan dit project niet vergelijken met wat Bart Verhaeghe, Paul Gheysens en Marc Coucke aan het doen zijn met de topclubs.'

Of ik niet te braaf ben voor de voetbalwereld? Draai de vraag om: zijn de anderen niet te stout?' - David Meekers

Is dat het verschil tussen het Japanse eigenaarsmodel enerzijds en dat van Saudische, Chinese en Russische investeerders? Die smijten met geld en ze vragen geen return.

MEEKERS: 'Klopt. Op Sint-Truiden wordt elke euro omgedraaid. Bij ons is de insteek anders: we krijgen geen tientallen miljoenen die we zomaar kunnen opsouperen. Alle bedrijfjes van DMM.com moeten profitcentra zijn. Het geld dat er ingepompt wordt, moet op termijn ook renderen. We krijgen van de aandeelhouders twee tot drie miljoen euro ter beschikking, geen tien miljoen euro, maar we zijn verplicht om ook elders inkomsten te creëren. De achterliggende gedachte is: je kan maar groeien als je genoeg eigen middelen hebt. En die groei moet gestaag gebeuren. We voerden dit seizoen een budgetverhoging door van 20 tot 25 procent, de derde stijging op rij, en met de financial fairplay in het achterhoofd is dat de enige goede manier van werken.'

Heeft u de indruk dat STVV een prioritair doel is voor DMM.com?

MEEKERS: ' Keishi Kameyama, de grote baas van DMM.com, is perfect op de hoogte dat hij een Belgische club in zijn bezit heeft. Hij kan er niet naast kijken: in de lobby van het hoofdkwartier in Tokio hangt er een exemplaar van ons geel-blauwe shirt. En mijn persoonlijke gevoel zegt mij dat STVV een speciale betekenis heeft voor de groep. Het is de eerste keer dat ze iets doen met sport en ik heb begrepen dat baseball de grote slokop is qua sportsponsoring, maar dat jeugd vooral geïnteresseerd is in voetbal.'

Kan u er mee leven dat u omschreven wordt als een aimabele voorzitter?

MEEKERS: 'Ik zou niet op een andere manier getypeerd willen worden. Ik ben vooral iemand die goed kan luisteren. Driekwart van mijn job als voorzitter bestaat uit luisteren, begrijpen en motiveren. Waarom zou je niet op een aimabele manier kunnen functioneren? In dat opzicht beantwoord ik aan het profiel waar de Japanners graag mee werken. Het zijn keurige mensen. Vorig jaar hebben ze de overeenkomst van een werknemer stopgezet en ze vroegen mij of het oké was om 20.0000 euro uit te betalen bovenop het bedrag dat ze wettelijk verschuldigd waren. Ik zei: 'Dat is fantastisch, maar dat is hier niet ingeburgerd.' In Japan hebben ze zo'n gêne om iemand te ontslaan dat ze een soort bedankpremie uitkeren.'

Uw imago staat mijlenver af van uw collega-voorzitters Verhaeghe, Coucke en Gheysens. Ze staan erom bekend gehaaide zakenmannen te zijn.

MEEKERS: 'Iedereen is het product van zijn omgeving en zijn opvoeding. Laat mij even de filosofische toer opgaan. We zijn allemaal sterfelijk en we lopen hier dus voor een bepaalde periode rond. De vraag is: wat doen we met de tijd die we gekregen hebben? Iedereen mag dat voor zichzelf invullen. Maar het ligt niet in mijn aard om op een keiharde manier aan business te doen en over lijken te gaan. Dat blijft ook niet duren. Ik geloof in het principe dat je oogst wat je zaait.'

Maar het is toch zo dat ondernemers die het gemaakt hebben niets of niemand ontzien?

MEEKERS: 'Wanneer ben je een succesvolle zakenman? Wat moet je daarvoor bereikt hebben wat betreft omzet of winst? Dat is moeilijk te definiëren. Je kan het welslagen van een zaakvoerder ook meten aan de bedrijfscultuur die heerst binnen de onderneming.'

Bent u niet te braaf voor de voetbalwereld?

MEEKERS: 'Draai de vraag om: zijn de anderen niet te stout? Ik ben liever té braaf dan een negatief artikel te moeten lezen over mij in de kranten. Wat ik nu zeg, is louter voor mijn rekening: op tien transfers die er de laatste jaren zijn gebeurd, zijn er vijf waarmee er geknoeid werd. Ik kan het niet bewijzen, maar het voelt wel zo aan. Door het dossier dat nu lopende is in Hasselt gaan drie of vier van die verkeerde transfers aan de oppervlakte komen. De oude cultuur moet eruit - daar is iedereen het erover eens. Hoe meer 'brave' mensen met elkaar gaan samenzitten, hoe sneller die oude cultuur vervangen zal worden.'

'België is een transitland voor een voetballer. Supporters die zich daar niet bij kunnen neerleggen, zullen zich bij geen enkele Belgische club meer thuis voelen.', koen bauters
'België is een transitland voor een voetballer. Supporters die zich daar niet bij kunnen neerleggen, zullen zich bij geen enkele Belgische club meer thuis voelen.' © koen bauters
NIEUWE TRIBUNE
Op bestuursniveau zijn STVV en Genk on speaking terms, maar de rivaliteit tussen de twee supportersclans is bits. Het gaat zo ver dat jullie plexiglas gaan installeren voor de komst van de Genk-supporters. Dat zal de animositeit toch nog meer aanwakkeren?

MEEKERS: 'Voor alle duidelijkheid: wij zijn geen vragende partij om supporters op die manier te compartimenteren. Er is een serieuze voorgeschiedenis die deze beslissing rechtvaardigt. Ik stel vast dat beide kampen zich schuldig maken aan provocerend gedrag, maar die van Genk maken er wel een spelletje van om telkens vuurpijlen te gooien op het kunstgras. Andere supporters doen dat hier niet... Ik vind de houding van Genk ook vreemd. We hebben zelfs de hulp van de Pro League moeten inroepen voor de financiële afwikkeling van de incidenten van januari. Terwijl ze twee jaar geleden de schade netjes vergoed hebben.'

In Japan hebben ze zo'n gêne om iemand te ontslaan dat ze een soort bedankpremie uitkeren bovenop het bedrag dat ze wettelijk verschuldigd zijn.' - David Meekers

Is de volgende stap bezoekende fans van Genk op Stayen te weren zoals dat het geval is in het buitenland?

MEEKERS: 'Duchâtelet, onze huisbaas, heeft dat ook gesuggereerd maar dat mag nooit de volgende stap worden. Intussen is de administratieve molen zo ver dat de tribune waar de bezoekende supporters zitten na dit seizoen tegen de vlakte gaat. In de nieuwe constructie zullen we de nodige veiligheidsmaatregelen inbouwen om te vermijden dat fans met slechte bedoelingen iets kunnen uitsteken. Maar je zal het nooit honderd procent kunnen uitsluiten. Het is een beetje zoals bij terrorisme: je kan je er preventief tegen wapenen, maar de handelingen van enkelingen kan je nooit helemaal controleren.'

Tijdens de zomermercato is nogmaals gebleken dat Genk en STVV op financieel vlak niet meer in dezelfde dimensie zitten. En jullie dreigen een volledige generatie Limburgse kinderen te verliezen aan Genk.

MEEKERS: 'Waarom zou iemand per se moeten kiezen tussen STVV of Genk? Er zijn voetballiefhebbers die een goede pot voetbal willen zien en dat kan bij de twee clubs. We zijn een klein land, we zitten kort op elkaar, en in die zin moeten we proberen om elke potentiële supporter voor ons te winnen. Maar in België word je als minderwaardig bekeken als je zegt dat je supporter bent van STVV, Lokeren of Waasland-Beveren.'

Bloedt jouw hart niet als je ziet dat het stadion niet eens voor de helft gevuld raakt voor de derby tegen Standard?

MEEKERS: 'De Brigada Hesbania ( sfeergroep van STVV, nvdr) is gegroeid qua ledenaantal en ze staan meer dan ooit achter de ploeg. Maar de mensen die tien of twintig jaar geleden een abonnement hadden, komen niet meer. Hoe dat komt? Het is nog nooit zo goedkoop geweest om thuis naar het voetbal te kijken, de portemonnee van de gemiddelde Zuid-Limburger is er de laatste jaren niet op vooruit gegaan en de supporters willen zich identificeren met hun club. België is een transitland voor voetballers: we leiden spelers op en verkopen ze snel door om transferinkomsten te genereren. Supporters die zich niet kunnen neerleggen bij dat gegeven, zullen zich bij geen enkele Belgische club meer thuis voelen.'

BESCHONKEN BELASTINGCONTROLEUR
Je bent tien jaar scheidsrechter geweest. Hoe ben je erin gerold?

MEEKERS: 'Mijn ouders waren van dichtbij betrokken bij SK Wellen. Vader was afgevaardigde en mama maakte na de match biefstuk-friet voor de scheidsrechters. Mijn broer en ik liepen daar rond en we waren geboeid door de straffe verhalen van de arbiters. Op mijn 14e begon ik lessen te volgen en op mijn 16e moest ik een reservenmatch in provinciale fluiten. Daar liepen al volwassenen mannen tussen en ik verloor de controle over de match omdat ik nog geen autoriteit had. De controleur stuurde mij terug naar de miniemen en kadetten ( U13 en U15, nvdr) en vier jaar lang heb ik geen enkele controleur gezien. Rond mijn 20e kreeg ik oefenmatchen van eerste ploegen toegewezen en daarna is het snel gegaan. Op een paar jaar tijd ben ik samen met Luc Wouters en Serge Gumienny tot eerste provinciale opgeklommen. Ik was zo fanatiek bezig dat ik enkel mijn rijbewijs heb gehaald om op Sint-Truiden, Winterslag of Waterschei Eric Blareau en Marcel Van Langenhove aan het werk te zien.'

Heb je aan je periode als arbiter amusante verhalen overgehouden?

MEEKERS: 'Ik moest op een zondag een wedstrijd fluiten van een club die bijna kampioen was. In de voormiddag werd ik gebeld door een redelijk beschonken man die zich voorstelde als een belastingcontroleur. Hij vroeg of ik zijn favoriete ploeg aan de overwinning kon helpen. Ik heb gewoon geantwoord: nee, dat gaan we niet doen. Na tien minuten heb ik een speler van de ploeg in kwestie moeten uitsluiten voor natrappen...'

Waarom ben je gestopt?

MEEKERS: 'Ik mocht niet naar bevordering, maar in ruil zouden mij de 'chicste' matchen worden gegeven in de provincie. Mijn laatste wedstrijd was Overpelt-Lindelhoeven VV, de twee kampioenen uit tweede provinciale. Niet veel later werd ik weer overvallen door het gevoel dat ik tegengewerkt werd. Ik heb verlof aangevraagd, wat natuurlijk een slechte reactie was van mij, en ik ben niet meer teruggekomen. Niemand heeft naar mijn situatie geïnformeerd. Had er iemand mij gebeld, dan was ik zeker herbegonnen. Maar dan zat ik hier niet als voorzitter van STVV.'

'We verwachten een bepaalde etiquette van onze jeugdspelers'

Een kleine drie maanden geleden is Mo Nitcheu verongelukt. Zijn jullie van plan om de jeugdspelers van de club nog meer te sensibiliseren om drama's zoals bij Nitcheu te vermijden?

MEEKERS: 'De spelers worden al voldoende begeleid in hun leven buiten het voetbal. Gaande van het dieet dat ze moeten volgen, hun nachtrust, hun algemene gezondheid, de attitude die ze moeten aannemen als profvoetballer... Er is ook veel overleg met de scholen waar de spelers les volgen. Als er iets misloopt op school dan worden ze eveneens op de club gesanctioneerd. Meer kunnen we niet doen. De predikant die de eredienst van Mo verzorgde, was daarover heel duidelijk. Als je een zware trainingsweek achter de rug hebt, en zo kort bij de eerste ploeg staat, dan moet je niet om half zes in een auto kruipen bij mensen die heel de nacht op stap zijn geweest. Leer er lessen uit! En hij keek in de richting van de jeugd in het publiek.'

Was het wel nodig om zo'n harde speech te geven op een begrafenis?

MEEKERS: 'Het was hard én correct. Iedereen heeft toen geapplaudisseerd. Zelfs de mama heeft goedkeurend met haar hoofd geknikt. Hoe moet ik het zeggen? Het was geen rechtstreeks verwijt aan de overledenen. Met zijn preek heeft de predikant vooral de jonge voetballers willen moraliseren. Ze moeten begrijpen dat het niet alleen om techniek en tactiek gaat. Wij verwachten een bepaalde etiquette van onze spelers. Als je profvoetballer wil worden bij Sint-Truiden moet je ernaar leven.'
Plaats reactie